Стойчо Стоев е два пъти шампион с Лудогорец (2014, 2019), има още една купа и суперкупа на България с отбора. С Лудогорец записа 1/8-финал в Лига Европа, след като на 1/16-финалите елиминира Лацио.

Бил е треньор още на Левски, Арда, Монтана, Миньор, Локомотив София и Спортист Своге. Ето какво каза Стойчо Стоев пред Букмейкър Рейтинги за случващото се в Левски, Лудогорец и българския футбол.

-Господин Стоев, да започнем от случващото се в Левски. Клубът изглежда в тежко състояние…
-Клубът е в позиция, в която бе и преди една година. Няма свежи пари, а когато нямаш финансов ресурс, от там започва и затруднението. Не може да си намериш качествени футболисти, принуждаваш се да взимаш такива, които не са това качество за Левски. Видя се, че младите футболисти – не всички са готови за първия отбор, а и за да станат, трябва да имат около себе си опитни. Както беше, когато аз бях треньор. Започнаха да играят Деян Иванов, братята Цоневи, Мики Орачев, Краев, но покрай тях имаше опитни футболисти.

-Защо тогава тази зима бяха привлечени толкова чужденци – това не отговаря на ситуацията в клуба?
-Когато един футболен клуб е опрян до стената започва да прави грешки. Когато няма лостове, с които нещата да се оправят, започва да се лута, както Левски се луташе. Между другото, аз си спомням, че имахме същия период, когато нямаше пари и по мое време. Ако си спомняте, при нас също имаше драстично свиване на бюджета. В един момент и ние бяхме опрени до стената. Тогава финансовите ни възможности бяха като сегашните, изпитвахме сериозни затруднения.

-В Левски искаха да сменят модела на управление. Вместо модел с един собственик или благодател, да намерят няколко по-малки спонсора и така да бъде осигуряван бюджетът. Това възможно ли е?
-Според мен това няма да се получи. Какви спонсори да привечеш в тази икономическа криза?! Кой дава пари за реклама в настоящия момент?!

-Тогава се връщаме отново на модела “бащица”… Има ли някой друг, който да вземе акциите.
-Кой да ги вземе? Останаха ли такива хора? В България аз не знам да има толкова богати хора, които да дойдат да издържат футболен клуб и да кажат, че тези милиони – ей така, ще ги дават за клуба, защото много обичат футбола. Няма такива хора вече…

-Как се справя Наско Сираков с управлението в тази година?
-Не мога да дам точен отговор. Когато ги нямаш парите и очакваш отнякъде да намериш или някой ще ти даде, малко е опасничко… За мен, когато тръгваш да спасяваш един клуб, което е похвално, защото си израснал в този отбор и си легенда, но ги нямаш финансовите инструменти, е нож с две остриета. Ясно е, че има неща, които ние вероятно не знаем, но е хубаво феновете да са наясно. Наско Сираков няма тези пари в джоба си, а дали е очаквал помощ отнякъде и някога във времето, какви идеи е имал, не мога да коментирам.

-Левски загуби дербито с ЦСКА, но какво е мнението ви за червените с треньор Любослав Пенев?
-Отборът е по-различен от това, което беше при Акрапович. Изглежда по-идеен, по-креативен в атака и създава по-сериозна острота, а не мисли само за защита. За един месец този отбор за мен има развитие.

-Какво ще се случи на финала за Купата, в който ЦСКА се изправя срещу един от бившите ви отбори – Арда?
-Арда показва стабилна игра. Никак няма да е лесно на ЦСКА. Ясно е, че феновете на ЦСКА искат купата, но предстои тежък двубой. Моето мнение е, че на Армията трябва да мислят малко по-глобално как върви отборът и клубът. Ние в България сме свикнали при първия провал и сменяме всичко… По тази логика Клоп трябваше да бъде уволнен 10 пъти от Ливърпул. Или Гуардиола, който в началото в Сити също имаше проблеми. Но там хората са взели решение, че това ще бъде техният треньор, който ще им донесе промяната.

-Споменавате промяна, каквато се наблюдава в Лудогорец в последните една-две години. Защо отборът обаче не е на същото ниво?
-В един момент отборът беше доста добре изграден в добра футболна възраст. Във времето обаче не направиха постепенно вкарване на нови футболисти. Играеха едни и същи – вярно, много качествени, но физиологията е такава, че тези играчи няма как да бъдат същите след 2-3-4 години. В един момент се видя, че са закъснели и започнаха с ударна промяна. Тук обаче идва и другата страна на монетата – може да сбъркаш при привличането на чужденците, когато си притиснат от времето.

-И въпреки това, Лудогорец почти сигурно за поредна година ще е шампион на България?
-Несъмнено в Лудогорец има малко по-качествени състезатели от останалите отбори и в един момент даден футболист решава конкретен мач. Но те разчитат в момента на индивидуалните качества на определени играчи, а не на окомплектован отбор. Затова трябва време. За мен проблемът за Лудогорец мисля, че ще бъде в Европа. Знаете, че всеки клуб има своите виждания за успехи. Ясно е, че целта пред Лудогорец е шампионската титла, която им носи участие в квалификациите на Шампионската лига. Но за тях приоритет остава участието в Европа.

-Отново се дискутира формата на първенството. Какво е вашето мнение, трябва ли да се върне познатият ни формат с 16 отбора?
-По мое време като футболист нямаше такива новости във формата с плейофи и т.н. Моето мнение е, че този формат не е лош. Не бих казал, че нивото на футбола се е повишило, но интригата я има. Виждате, че имаше борба за участие в първата шестица, при изпадащите отбори също е интересно. Знаете какво ще се случи при 16 отбора. Три или четири тима ще спорят за титлата, още толкова ще се борят да не изпаднат и остават 8-9 отбора в средата на класирането, които през пролетта няма да играят за нищо.

-Ако Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС, има ли шанс според вас?
-Ако реши да се кандидатира, съм сигурен, че го е обмислил добре. Обикновено ние българите не приемаме нещо ново, ние сме вечни скептици. Ние си караме на старата максима, че по-добре да е старото, защото го познаваме, но не и промяната. Според мен трябва да има промяна, защото 20 години затъваме, а и ще продължим да затъваме. Ясно е, че Димитър Бербатов няма управленски опит. Но ако реши да се кандидатира, ще има около себе си хора с такъв. Постепенно ще се научи и е ясно, че му трябва екип от хора. Но има ли роден научен ръководител?!